Digitale Fotografie Vakantie

Canon R6 test

Spiegeloos veel beter
Geschreven: 3 augustus 2022
Geen test meer zoals voorheen, maar korter en veel mee to the point. Continu vergeleken met andere merken en camera's. Want als er iemand een overzicht heeft van wat er is en kan dan ben ik het wel. Met dank aan de cursussen die ik geef. Waar iedereen met van alles langskomt.

Dan ge tijd heb ik niets over Canon kunnen schrijven want er kwam niets langs. Maar nu dan eindelijk de R6 met daaraan vast uiteraard een cursiste. En ik begin maar gelijk te schrijven dat het een aangename ervaring was met de spiegelloge tak van Canon. waar ik voorheen had voornamelijk op het dynamisch bereik van de Canon's, is dit met de komst van de R camera's eindelijk goed aangepakt door Canon. Voor de prijs van 2499 euro verwacht ik echter wel veel. Heel veel, want het is een bak met geld.
Stacks Image 122

Dynamisch bereik

Voorheen het zwakste punt van iedere Canon. Beeldsensoren inkopen bij een derde partij met een te laag dynamisch bereik. Dat was het probleem. Nu is het gelukkig stukken beter. Op het niveau Nikon? Nee, dat nog niet. Maar de Canon R6 is wel dichter in de buurt gekomen. IK blijf het dynamisch bereik wel nog steeds een punt van aandacht blijven. Maar hoog contrast foto's zijn beter en makkelijk te maken met de R6. Er is echt veel vooruitgang geboekt. 13.4 stops om precies te zijn. Het begint in de buurt van Nikon te komen. Dat is mooi en een stuk makkelijker fotograferen. Dit is wel op kleurstand neutraal. Met de kleurstand standaard waarvan veel Canon gebruikers denken dat dit de standaard zou moeten zijn wordt fotograferen weer een stuk lastiger.

Standaard op de Canon R6 os erg hard en te verzadigd qua kleuren. Dat is het echter bij Nikon en andere merken ook. Raar dat websites die gespecialiseerd zijn in camera vergelijkingen hier nooit melding van maken.
Stacks Image 126
Hierboven een met zorg gemaakt stilleven met de Canon R6. De foto is aan de stevige kant, maar dat is ook iets waar we voor gekozen hebben. Bedenk wel dat de AOL, automatische helder optimalisatie, hier wel al op stand gemiddeld staat. Deze functie verhelderd de zwarten delen in de foto. Zodat ze wat minder dichtlopen of drieën dicht te lopen. Het helpt. Bij Nikon heet dit Active D lighting. Ook de AOl functie is bij Canon weer wat beter geworden. Nog niet zo sterk werkend als bij de Nikon, meer het helpt echt wel.

Kleuren en witbalans

Die zijn zoals gewoonlijk weer fantastisch goed bij de R6 en/of Canon. Als Canon ergens betrouwbaar in is dan is het wel met haar kleuren en zeer precies werkende Kelvin waarde schaal. Daar kan Fuji nog heel veel van leren. Want ja, die betrek ik er ook bij als vergelijking. Kleuren bij Canon zijn al decennia voorspelbaar en dat blijft zo. Je kunt een Canon R6 camera dan ook makkelijk in de mix gebruiken met een oudere Canon camera die je nog eventueel zou hebben. Het maakt niet uit, je ziet voor wat betreft kleuren en witbalans geen verschillen. Bij Fuji is dat een drama. Plus het feit dat Fuji steeds minder vaak mooie kleuren weet te reproduceren. Maar ik heb het niet over de Fuji maar over de Canon.

Fantastisch betrouwbaar product op dit punt.
Stacks Image 174

AF snelheid

Iedereen heeft het er tegenwoordig over. En ik dus niet. Ook omdat we het niet getest hebben of nodig hadden. We zijn eigenlijk alleen maar bezig geweest met portretten en stillevens. Niet echt situaties waarin je snelheid nodig hebt. Ik kan dus hier niets zinnigs over zeggen. De andere zullen dus allemaal wel gelijk hebben. Canon zal nog steeds koploper op het gebied van snel scherp stellen zijn. Ik weet het niet.

Om mee te werken

Ik had al lang geen Canon meer in mijn handen gehad. Dan is het altijd weer even inkomen en kijken waar ze dit keer de knoppen hebben geplaatst. Nou ik was meteen weer thuis. Alles is hetzelfde gebleven. En zo hoort het. Wat goed is hoeft niet verbetert te worden. Zo simpel is het. Menu is per merk altijd even wennen. Handigheid erin krijgen hoe snel van het een naar het andere menu te gaan. Dat is gewoon een kwestie van veel doen.

De EVF en het LCD display zijn net als bij alle andere merken die spiegeloze camera's maken niet gelijk aan elkaar te krijgen. De R6 is hierop geen uitzondering. Het zou fijn zijn als je beide gelijk aan elkaar zou kunnen krijgen. Dat het niet uitmaakt welke je gebruikt om je zojuist gemaakt foto te bekijken. Dat het waar is wat je ziet. Want dan kun je de juiste vervolg keuzes maken qua instellingen op je camera. Ook de canon kan dat helaas niet. De EVF is beter dan het LCD display. Waarbij het wel dan weer zo is dat het EVF niet maximaal zwart kan worden. Hoe donker je hem ook instelt. Zwart komt in het EVF niet verder dan donker grijs. Ik heb dat ook bij andere merken gezien en blijf het een vreemd fenomeen vinden. Op een gegeven moment zou zwart toch zwart moeten zijn. In de playback weergave is dat niet mogelijk. Canon staat hierin echt niet alleen.

Alle fabrikanten moeten nog veel meer aandacht aan de EVF en kwaliteit LCD schermen besteden. Ik heb zelfs soms het idee dat met name de LCD schermen tegenwoordig goedkoper ingekocht worden bij toeleverende partijen.
Stacks Image 146
Huidtinten, een sterk punt van de Canon R6. Bovenstaande man had al veel gefietst hier. Behoorlijk bruin geworden door de zon. Altijd een moeilijke kleur met fotografie. Niet met de Canon R6. Na een beetje spelen en zoeken naar welke K waarde te gebruiken, in combinatie met de gebruikte flitser was dat 5400K, kregen we zeer geloofwaardige kleuren en tinten. En echt, zon gebruinde huis is normaal gesproken zo lastig.
Stacks Image 178
Nog een voorbeeld met hoe kleurneutraal de Canon R6 kan werken. Er is geen zweempje van welke kleur dan ook te zien. Allemaal uit de camera te halen en in stellen. En de kleuren kloppen exact. Nog een mooie doorsteking in de zwarten en waar het dichtloopt is het omdat we daarvoor gekozen hebben. De foto klopt gewoon als een bus en is goed en eenvoudig te maken met de R6.

De prijs

Ja dat is wel weer een dingetje. 2499 euro. Pfff wat een geld. En dat voor slechts 20.1 miljoen pixels. Wat helemaal niet verkeert is, minder pixels heeft ook voordelen. Maar ga ik het vergelijken met een instap Nikon Z5 dan heeft laatst genoemde 4 miljoen pixels meer en dus ook meer scherpte. De AF snelheid en buffering ligt wel vele malen lager dan bij een Canon R6. Dat zijn ook zaken waar je echt voor dient te betalen. Dus plussen en minnen als je v verschillende zaken tegen elkaar gaat afzetten. Dan nog blijf ik de R6 stevig aan de prijs. De Nikon Z5 kost 1549 euro. Het scheelt bijna 1000 euro. Dat is een de prijs van een goed objectief. En ik schat de Z5 nog wat hoger in qua dynamisch gebruik. Scheelt nog wel een volledige stop. Met name omdat de ADl van Nikon overtuigender zijn werk doet. Half stapje komt uit de beeldsensor en het andere halve stapje uit de rekenkracht van de ADL.

Duizend euro is echter duizend euro. De foto's van een r^ vind ik echter weer mooier dan van een Sony @7 MKIII. Die is hard koel en blauw. Van nature. Dus daarmee is mijn top drie van betaalbare full frame spiegelloze camera's wel compleet.

EF lenzen kunnen gewoon gebruikt blijven worden middels een EF adapter. Ik raad echter aan om met de RF objectief aan de slag te gaan. Die zijn echt wel beter. Ook aangepast aan de toch weer specifiekere eisen gesteld door een spiegelloge camera. Alle bovenstaande foto's zijn gemaakt met EF objectieven.

Nogmaals, het is geen complete test. Dat pretendeer ik ook niet. Ik vergelijk op de belangrijkste punten. Ten aanzien van beeldkwaliteit, bruikbaarheid in combinatie met prijs. De AF snelheid hebben we helaas niet getest. Want daar ligt waarschijnlijk het sterkste punt van de R6. Maar niet voor mij of voor de cursiste. Het is dus een punt waar je maar net boete aan moet hebben. 20 foto's per seconde schieten!!! Niet belangrijk zou ik zeggen.
De plussen:
  • Dynamisch bereik is wederom omhoog gegaan
  • Prettig menu
  • Mooie kleuren
  • Perfecte AWB
 
De minnen:
  • De Prijs, best wel een beetje te hoog.
  • Nog een beetje stevig qua contrasten
Resumé:
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
7.5
9.0
9.5
8.5
9.0
9.0
8.0
Beoordeling 8.5